Griep en griepvaccinatie

Jaarlijks krijgt één op de 15 mensen griep. Meestal verloopt griep onschuldig: de meeste mensen genezen zonder medische behandeling. Bepaalde doelgroepen hebben bij infectie een grotere kans op een ernstig beloop of zelfs op overlijden.

Als u griep heeft voelt u zich ineens ziek. Vaak heeft u dan ook koorts. Daarbij heeft u last van hoesten, niezen of keelpijn. Het komt door een virus, het griepvirus (influenzavirus.)

Griep

Griep komt vooral voor tussen december en april. Het is besmettelijk en u kunt het doorgeven aan iemand anders, zodat die persoon ook ziek wordt.
Griep is wat anders dan een gewone verkoudheid. Bij een verkoudheid bent u meestal minder ziek. Bij de meeste mensen gaat griep vanzelf over. Sommige mensen kunnen er wel erg ziek van worden. 

Bij griep krijgt u binnen een paar uur één of meer van deze klachten:

  • koorts (38 graden of hoger) of koude rillingen
  • u voelt zich ziek
  • hoofdpijn
  • spierpijn

Daarbij heeft u ook één of meer van deze klachten:

  • hoesten
  • keelpijn
  • moeilijk ademen

Griep gaat meestal vanzelf over. De koorts en pijn verdwijnen na drie tot vijf dagen. Het kan één tot drie weken duren voordat u zich weer helemaal goed voelt.
Mocht u zich steeds zieker gaan voelen, moeite hebben met ademen, benauwd worden, flauwvallen, pijn op de borst ervaren of suf of verward worden, dan belt u met de huisarts.

Griepvaccinatie

Duizenden Nederlanders met een verhoogd risico op complicaties of overlijden bij griep, krijgen door hun huisarts de griepvaccinatie toegediend. Het vaccin geeft na twee tot drie weken bescherming, die na zes maanden begint af te nemen.

Jaarlijkse herhaling van de griepvaccinatie is noodzakelijk vanwege de veranderlijkheid van de griepvirussen en de daarmee wijzigende samenstelling van het vaccin. Als de patiënt na vaccinatie toch griep krijgt, verloopt de ziekte meestal minder ernstig.

Het effect van de vaccinatie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd van de patiënt, de status van het immuunsysteem en eventuele comorbiditeit (het tegelijkertijd voorkomen van twee of meer aandoeningen of stoornissen bij één persoon).

Het griepvaccin beschermt niet tegen andere virussoorten die griepachtige klachten veroorzaken.